top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ROZHOVOR: Erika Jarkovská rozpráva o najnovšej knihe Mary z Genesee

Aktualizováno: 24. 8. 2020



Už 9. septembra uzrie svetlo sveta najnovšia kniha Eriky Jarkovskej Mary z Genesee. Erika sa v nej opäť venuje minulosti. Dej sa odohráva v 18. storočí v Severnej Amerike. Kniha odkrýva významné udalosti tej doby, vrátane Americkej vojny za nezávislosť. Je to príbeh o jedinečnej žene, hlboko spojenej s kultúrou Indiánov, príbeh o láske, dobrodružstve, ale aj krutosti, ktorej museli domorodí obyvatelia čeliť.


 


  • Erika, v septembri ti vyjde kniha Mary z Genesee. Ako napovedá už sám názov a anotácia knihy, bude to príbeh ženskej hrdinky, ktorá v minulosti naozaj žila. Kto bola Mary Jemisonová?

Erika: Mary bola obyčajné dievča, dcéra írskych prisťahovalcov, hľadajúcich v Amerike nový domov a šťastie. Narodila sa v roku 1743 uprostred Atlantiku, na plachetnici, ktorou sa jej rodičia spolu s inými írskymi rodinami plavili do Ameriky.


  • Ako si sa o nej po prvýkrát dozvedela a čím ťa zaujala?

Erika: O Mary Jemisonovej som sa dozvedela z internetového článku, na ktorý ma upozornila moja dcéra Kamila. V článku sa písalo o jej únose Indiánmi a o tom, ako s nimi Mary prežila celý život. Bolo to zvláštne. Zvyčajne bieli zajatci pobudli u Indiánov len krátky čas, niekoľko týždňov či mesiacov. Umierali na následky vyčerpávajúcej práce, na choroby, nešťastia, v lepšom prípade sa stali účastníkmi výmenného obchodu.


  • Čo ťa inšpirovalo, aby si o nej napísala knihu?

Erika: Práve to, že s Indiánmi žila dobrovoľne až do smrti – a to aj napriek tomu, že mala viackrát možnosť vrátiť sa do belošskej civilizácie. Ako je u mňa zvykom, začala som pátrať po informáciách o Mary a to, čo som sa napokon dozvedela, ma zaujalo natoľko, že som túžila stvoriť príbeh.


  • Na čo sa môže čitateľ v knihe Mary z Genesee tešiť?

Erika: Na dobrodružnosť príbehu, akciu, ale aj na romantiku. No najmä na poriadnu dávku emócií – najmä v poslednej časti knihy.


  • Z akých zdrojov si pri písaní čerpala informácie?

Erika: O Mary Jemisonovej z internetu a amerických stránok, pretože o nej bolo napísaných aj veľa kníh. O histórii doby, v ktorej sa príbeh odohráva (roky 1743 – 1833) však predovšetkým z literatúry o amerických dejinách, dostupnej v našej knižnici.


  • Ako by si vykreslila obdobie, v ktorom sa dej odohráva?

Erika: Ako veľmi ťažké, poznačené mnohými dynamickými zmenami, týkajúcimi sa ako prisťahovalcov, tak aj domorodých kmeňov. Nieslo sa v znamení častých vojen (Britsko-francúzska koloniálna vojna, Veľká indiánska vojna, Americká vojna za nezávislosť).


  • Kniha Mary z Genesee zachytáva britsko-francúzsku koloniálnu vojnu a tzv. Veľkú indiánsku vojnu. Čo tento konflikt znamenal pre Indiánov?

Erika: Dej knihy sa odohráva v prevažnej miere na území štátu Pennsylvánia. Toto územie sa začalo osídľovať koncom 17. storočia a čoskoro sa stalo veľmi životaschopnou britskou kolóniou. Bolo pomenované na počesť Williama Penna, bohatého anglického kvakera, ktorý sa tešil obľube kráľa Karola II. Indiáni a aj prisťahovalci vítali možnosť obchodovania a spočiatku žili s belochmi v mieri. Potom sa ale o územie na pobreží začali zaujímať Francúzi, ktorí vlastnili územia na západe, a snažili sa nakloniť na svoju stranu domorodé kmene – a tým ich vytrhnúť spod dovtedajšieho vplyvu Britov. (I keď boli aj kmene, ktoré nadŕžali Francúzom.) Po celý čas – v jednotlivých vojnách – Indiáni vlastne balansovali raz na jednej strane, raz na druhej, pretože obe im sľubovali nejaké výhody, ak budú bojovať na ich strane. Nakoniec, ako to už býva, boli oklamaní, sami vyhlásili belochom vojnu, ale ani ich početné víťazstvá nemali vplyv na ich konečný osud: kmene boli postupne potlačené, zdecimované a na začiatku 19. storočia odsunuté do rezervácií.


  • Pre tvoje príbehy je typické, že si do nich vyberáš skutočné osobnosti minulosti, čitateľ v nich môže nájsť inšpiráciu, pochopenie aj múdrosť. Veľakrát si prešli útrapami, aké si nevieme ani predstaviť. Je taký aj príbeh Mary Jemisonovej? Obohatila niečím aj teba? Čím bola podľa teba jedinečná?

Erika: Mary si každopádne zaslúži pozornosť. Bola to silná osobnosť – musela sa takou stať, aby prežila v divokom prostredí a cudzej kultúre. Zamilovala sa do prostredia a prijala ho – iné jej neostávalo. V románe približujem jej prerod z vydeseného osirelého dievčaťa, cez manželku, ochrankyňu rodiny, po milujúcu matku a zdatnú podnikateľku a vyjednávačku.


  • Na svojom konte máš už niekoľko vynikajúcich kníh, predsa sa však opýtam: Stalo sa ti pri písaní Marinho príbehu, že si si aj poplakala?

Erika: Ešte nikdy som pri písaní žiadnej mojej knihy neplakala. A to aj napriek tomu, že každá (vraj) bola nabitá emóciami. Inak tomu nebolo ani pri Mary. ☺


  • Ako dlho si román Mary z Genesee písala?

Erika: Od začiatku júla 2018 do konca marca 2019, teda deväť mesiacov.


  • Kniha obsahuje okrem samotného príbehu aj krásne ilustrácie. Kto je ich autorom? Bol to tvoj nápad spestriť príbeh aj po vizuálnej stránke alebo ti tento nápad vnukol niekto iný?

Erika: Oživiť príbeh ilustráciami bol môj nápad, považujem to za ďalšiu pridanú hodnotu pre čitateľa. Kedysi bývali knihy hojne ilustrované a ja som to na nich mala rada. Potom sa od toho upustilo, teraz však pozorujem, že čoraz viac príbehov zase býva doplnených o obrázky. Príbeh Mary je rozdelený do štyroch častí (Dievča, Žena, Ochrankyňa, Matka) a každá sa začína ilustráciou, zobrazujúcou Mary v rôznych životných etapách. Autorkou kresieb je šikovná „kreslička“ Alma Floresta (ide o pseudonym, ktorý si želá zachovať).


  • Akú myšlienku z knihy by si venovala čitateľom tohto článku? Ktorá ti tak utkvela v pamäti? Alebo niečo zo života Mary, čo sa ťa hlboko dotklo, či už v dobrom alebo opačnom slova zmysle.

Erika: Mottom a aj myšlienkou knihy, vystihujúcou podstatu príbehu o Mary, je citát Raya Bradburyho. Neprezradím však presne aký, ten nech si čitatelia nájdu v knihe. ☺ Všetkým prajem krásny čitateľský zážitok. A Tebe, Lucka, ďakujem za tento milý rozhovor. Vážim si Tvoj záujem.



Socha venovaná Mary Jemisonovej, Letchworth State Park, New York, USA
 

Anotácia:


Historický román Mary z Genesee je rozprávaním o osude skutočnej Mary Jemisonovej, dcére írskych prisťahovalcov, ktorých priviedla do Ameriky vidina šťastného života.

Farmu Jemisonovcov po čase spustošia francúzsky vojaci a majiteľov ponechajú napospas krvilačným Šónýom. Tí všetkých zabijú - až na Mary. Privedú ju do vojenskej pevnosti a predaju Senekom. Od toho dňa sa začína jej premena: z vydesenej siroty, uvrhnutej do prostredia divočiny i cudzej kultúry, na manželku, ochrankyňu rodiny a matku. Mary na sklonku života vyrozpráva svoj príbeh doktorovi Seaverovi, ktorý chce o nej napísať knihu. Počas stretnutia sa Seaver zamýšľa nad tým, prečo zostala žiť s divochmi, keď s jej neraz naskytla príležitosť opustiť ich.

Je to prosté, milý doktor, odpovedá mu Mary...

Čo bolo tým putom, ktoré ju na celý život spojilo s kultúrou Indiánov viac s než jej vlastnou, to sa dozviete v tomto dobrodružno-romantickom románe. Ako je u autorky Eriky Jarkovskej zvykom, aj tentoraz veľmi pútavo a emotívne vykreslila nielen strastiplný príbeh Mary Jemisonovej, ale ja dejinné udalosti Severnej Ameriky 18. storočia, ktorými boli britsko-francúzska koloniálna vojna, tzv. Veľká indiánska vojna či Americká voja za nezávislosť.



DETAILY:

Dátum vydania: 9. septembra 2020

Vydavateľstvo: Enribook


O AUTORKE:

Erika Jarkovská je slovenská autorka historicko-dobrodružno-romantických, ale aj spoločenských románov z 18. až 20. storočia z prostredia Severnej Ameriky. Vo svojej tvorbe sa zväčša opiera o skutočné historické udalosti. Je známa svojím obdivom k Indiánom - k ich kultúre, spätosti s prírodou a úcte k Zemi. Tieto posolstvá sa snaží odovzdať aj čitateľom. Vyšlo jej: Spútaná divočinou, Bojovníci dúhy, Mŕtvi nemôžu milovať, Sny vo vetre, Osamelé vtáča, Posledný potomok, Ľaliové deti

Je tiež majiteľkou vydavateľstva Enribook.




 

Srdečné poďakovanie Erike Jarkovskej za poskytnutý rozhovor

Autor: Lucia Čaprnková

Foto: Enribook, alamy



177 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page